ÇEVRECİ, TÜKETİCİ, ARAŞTIRMACI
BİLİM VE FELSEFE
Hidro Elektrik (Su Santralları ) Ve Çevre

DURUM:   Ülkemiz yeraltı madenleri, petrol, doğalgaz ve kömür  açısından zengin değildir. Bütün araştırmalara milyarlarca dolar harcamasına rağmen yeni petrol ve doğalgaz bulunamadığı gibi;  bulunacağa da benzemiyor. Her ne kadar düşük kalorili ve bol miktarda linyit kömür yatakları, nükleer enerji üretmek için toryum yatakları ve nehirlerimiz varsa da özellikle Çevre Mühendisleri Odası, bir kısım  solcu aydınlar ve çevreci kuruluşlar bunlardan elektrik üretmeye ısrarla karşı çıkmaktadırlar. Su santrallerine karşı çıkmaktadırlar. Türkiye İhtiyaç olan petrol ve doğalgazın ¼’ ünü içerden, kalanı da yılda 50  milyar dolar (yaklaşık 200 milyar TL= bütçesinin %20’sini) ödenerek Rusya ve Arap ülkelerinden ithalatla karşılanmaktadır. O nedenle A. Herkes bilmeli ki: TÜRKİYE’NİN İDARESİ ZORDUR.  Elektriğimizin  % 32’si kömür (termik) santrallarından elde edilmektedir. (http://www.tki.gov.tr/bilgi/komur/enerji-ve-komur/232) 

Aklımıza sadece araba yakıtı gelmemeli.  Arabanın lastiği, kanepesi, çay terisi, giydiğimiz elbiseler, yatak yorgan, lastik ve terlikler, iplikler, saksı ve bidonlar, oyuncak ve plastik şişeler  ve daha bir çok şey petrolden elde edilmektedir. Yani YANABİLEN HER ŞEY PETROLDÜR. Ülkemizde yüksek miktarda bor madeni varsa da, henüz dünyada boru kullanma   teknolojisi bulunmadığından, ekonomiye 2025’den sonra kazandırılacağı tahmin edilmektedir. 280 milyar Kwh enerji tüketen ülkemizin tüketim ihtiyacı 2025’de 600 milyar Kwh’ çıkacağı tahmin edilmektedir. O NEDENLE ÜLKESİNİ SEVEN, AKILLI  DÜŞÜNMEK ZORUNDADIR. Nükleer enerji kalkınmış bütün ülkelerde var ve süresi dolanlar iptal ve yerine yerine yenileri de yapılmaktadır. 

KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETEN KÖY: 1980 yıllarında köylerine elektrik veremeyen köye, bir elektrik mühendis öncülük etti. Kendi deresinden kendi ihtiyaçları büyüklüğünde bir santral kuruyorlar. Ve şu anda elektrik bedeva.

BENCE NOBEL ÖDÜLÜ VEİLMELİ

https://www.haberler.com/ozel-haber-bu-koy-elektrik-kesintisinden-7139188-haberi/ 
    

Elektrik faturası ödemeyen tek köy

Değirmen benzeri. Değirmenin içindeki makina/motor bölümüne "ELEKTRO MEKANİK DONANIM" derler. şimdi bu santralın elektromekanik bölümü görülmektedir.

05/10/2008 00:00

A+ A-

Koç deresi üzerine kurdukları santral sayesinde kendi elektriklerini üreten Koç köyü sakinleri elektrik faturası ödemiyor

DEREDEN ELEKTRİK NE İLE ÜRETİLİR?

işin esası bir elektrik motorudur. Aşağıdaki motora elektrik bağlanırsa, mil döner. Sen bu motorun milini doğalgazla, başka bir elektrik motoruyla, benzinle veya su ile çevirirsen motor sana elektrik üretir. Şu var ki, üretilen elektriğim frekansı ve voltunu sabit tutmak için elektromekanik kısmında  regulatör (frekansı ve voltaji) ayarlayan, sabitleştiriciler kullanılır.

ÇEVRE ADINA ÜLKEYE VERİLEN ZARAR DAİR BİR ÖRNEK

SU AKAR BİZ BAKAR. ELEKTRİĞİ DENİZE AKITIYORUZ. DOLARLARIMIZI  YURT DIŞINA AKITIYORUZ.

            BM  Holding 1995-2000 yıllarında Rize’nin  Fırtına Deresi üzerinde bir Hes yapmak için uzun süre çalışma yaptı. fizibilite hazırladı. Epeyce de para harcadı. Fakat  Kurduğu bir derneğin başkanı ve Murat Karayalçın’ın ağabeyi Okay Karayalçın: “-Elektriksiz yaşarım. Fakat  Fırtınasız yaşayamam” diyerek harekete geçti, konuyu Yargıtay’a taşıdı. O tarihlerde Yargıtay HES’in önünü kesti.

Dere üzerinde sportif faaliyet yapılırken

İyi hatırlıyorum. Yılda 690 milyon KWH  elektrik üretecek Fırtına Hes Ülkemizin tüm elektrik ihtiyacının %04’üne denk düşüyordu. Bu da sanayiler hariç, Tüm Rize ve Trabzon’un  elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar çoktu. Bu solcu aydınlar böyledirler. Hes  yaptırmamak demek, göz göre elektriği denize akıtmak demektir. Allah’ın dağında dereden tünelle alınan su 3 km taşınarak yine dereye akıtılacaktı.

Yönetmelik gereği derelerde kurulan hes’lerde  suyun 1/10dereye bırakılmak zorunda. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü her an internetten bunu görebiliyor. Az su bırakıldığında üzerinde kurulu Heslere üretimi durdurma cezası veriliyor. Mesela Fırtına Deresi saniyede 30 m3 su akıtır. Hes kurulsaydı, her saniye  3 m3 suyun dereye bırakılması mecburiyeti vardır. Yazı diyelim kurak etti debi 10 m3’e düştü. Yine 3 m3 bırakılmak zorunda. Bu sene Senoz Deresi üzerinde kurulan Heslerde yaptığım gezi ve incelemelerde: “-Biz ihtiyaten biraz fazla su bırakıyoruz ki, başımıza bir hal gelmesin” diyorlar.

 





ONUR SAĞSÖZ 

ERZURUM- İspir İlçesi'ne bağlı Koç köyü sakinleri, 30 Koç deresi üzerine kurdukları bir santralle kendi elektriklerini üretiyor. Saatte 240 kilovat elektriği aydınlatma ve ısınmada kullandıklarını söyleyen muhtar Erdoğan Tatar, “Santral sayesinde yıllardır elektrik faturası nedir bilmiyoruz. Enerji zamları da bizi ilgilendirmiyor. Ürettiğimiz elektrik fazlasıyla yetiyor” dedi. 
İlçeye 20 kilometre uzaklıktaki 70 haneli Koç Köyü'nde işadamı Mustafa Topal’ın girişimleriyle 30 yıl önce Koç deresi üzerine kurulan mikro hidro elektrik santrali (HES), köylülere elektrik faturasını unutturdu. Yıllardır kendi ürettikleri elektriği kullandıklarını belirten muhtar Erdoğan Tatar, çevre köylerden de kendi santrallerinden yararlanmak isteyenler olduğunu, ancak maliyeti karşılayamadıkları için komşu köylere elektrik veremediklerini anlattı. Muhtar Tatar, “Köyümüz yıllarca elektriksiz kaldı. 30 yıl önce köylümüz Mustafa Topal sayesinde buraya santral kurduk. O günden beri elektrik sıkıntısı yaşamadık. Evlerin ve köyün aydınlatılmasından, ısınmaya kadar hep kendi elektriğimizden yararlandık. Elektrik faturası ödemediğimiz için her aile önemli bir tasarruf sağladı” diye konuştu

YDA 5 YTL SABİT ÜCRET 
Son dönemde elektriğe yapılan zamların kendilerini hiç etkilemediğini dile getiren köylülerden Habip Kaya ise, “Köyde herkes tarım ve hayvancılık yaparak geçimini sağlıyor. Ayda 30- 40 YTL elektrik faturası ödememek bizim için önemli tasarruf oluyor. Her ay evlerden 5’er YTL toplayıp, HES’in bekçisi ve masrafları için harcıyoruz. Tüm köylülerde bu parayı seve seve ödüyor” dedi.

 

Kaynak: http://www.radikal.com.tr/cevre/elektrik-faturasi-odemeyen-tek-koy-901837/

Çayeli senoz Deresi Üzerinde kurulan bir hes görülüyor

Senoz Y. Derneği kuruluşunda ben de bulundum ve onlara dedik ki:

“-Hese karşı çıkmayın. Yardımcı olun. Ancak  üretilen elektriğin %10’nu size verilsin ve bu parayla çevreyi güzelleştirin. Çam ve ceviz dikin. yurt yol  yapın ve üniversite öğrencilerine burs verin. Bu tam fırsattır. Kaçırmayın.”

İnat ettiler hesler de yapıldı. Hiçbir istifadeleri olamadı. ANCAK ŞURASI ÇOK  ÖNEMLİDİR:

BİR  TESİSİN  ÇEVREYE ZARAR VERMEDEN EN İYİSİNİ YAPMAK       VE YAPTIRMAK HER KESİN HAKKIDIR

HES PATLADI


https://twitter.com/AdemMetan/status/1426581320025640968?s=20