ÇEVRECİ, TÜKETİCİ, ARAŞTIRMACI
ORGANİK TARIM
Hayvan Gübresi Ve Kurban Atıkları

Ahır gübresinin kullanılması sonucunda;

1- Fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini etkiler,
2- Organik madde kaynağı oluşturur,
3- Mikroorganizma faaliyetini hızlandırır,
4 Organik Gübreler ve Önemi
4- Su tutma kapasitesini yükseltir,
5- Havalanma özelliğini artırır,
6- Bitki besin maddelerinin tutulmasını sağlar,
7- Tuzluluk ve pH düzenlemeye katkı sağlar,
8- Toprağın sıkışmasını engeller,
9- Köklerin daha kolay gelişmesini sağlar.



Sığır ahırında hayvan başına günde;   

20-25 kg katı dışkı,
10-12 litre idrar hesaplanır. *
Yıllık taze gübre üretimi 12-15 ton‘dur.
Koyun ve keçi gübresi ise çok kurudur.İdrar katı dışkının altı da biridir;
Hayvan başına günde;

4-5 kg katı dışkı,
0,5-1 kg sıvı dışkı hesaplanır. 
Yıllık gübre üretimi 0,5-0,7 ton ‘ dur.
Atların yıllık gübre üretimi ise 8-16 ton dur.

https://samsun.tarimorman.gov.tr/Belgeler/Yayinlar/Kitaplarimiz/organik_gubreler_ve_onemi.pdf


HAKİKİ ORGANİK GÜBRE: KAN UNU, KEMİK UNU

ÖZETHayvan gübreleri makro besin (NPK) yönünden çok fakirdir.  100 kilo kompoze    gübrede 25 kilo yapay  azot vardır. Mesela benim komşum çaylığını bol miktarda hayvan gübresiyle serdi. Ama ürün alamadı. Çünkü çay bitkisi yüksek oranda azot istiyor.  Oysa ki 25 kilo organik azot için  tam 5 ton hayvan gübresi gerekli. Bu işin bir başka yol  da organik azot ve fosforla hayvan gübresini güçlendirmek. Hayvan kan ve kemiklerinden  üretilen hayvan kan unu  ve kemik unu kullanmaktan başka çare yoktur. 1 gram hayvan kanı ve bir parça hayvan kemiğini zayi etmezsek ve yem sanayinde kullanmasak büyük ölçüde Türkiye’nin organik gübre sorunu çözülür. Kan ve kemik gübresi  hayvan gübresiyle karıştırılarak  vurulabildiği gibi tek başına da çaya vurulabilir. Ben kendi çaylıklarıma, kan ve kemik unu gübresi vurmayı çok isterim. İlk ben alacağım.


TEMA VAKFI VE DOĞUŞ ÇAYIN YÜRÜTTÜĞÜ ORGANİK ÇAY UYGULAM

 

KURBAN ATIKLARI NE OLACAK?

Kurban bayramının 1. Gününde belki 100.000 lerce Hayvan Kurban edilmektedir. Kurbanın mide, bağırsak ve tulumundaki gübre kaçak olarak dereye, denize atılıyor. Veya çöp bidonlarına atılıp kokusu aylarca devam ediyor.

Cenabı Hak  Kurban hayvanının her şeyini helal kılmıştır. Hayvanın kanı bir kere yüksek azot kaynağı olduğundan, atılmaması ve çay tamilarının diplerine dağıtılmalıdır. Hayavanın kemikleri zaten yüksek miktarda fosfor (meyva gübresi) kaynağıdır. Mide, bağırsak, tulumu zaten yüksek miktarada organik madde içerir. Tulumun içindeki zaten organik gübredir. Yazıktır yahu. Bunlar atılır mı? 

Köyde ne kadar varsa getirin bana. Fakat doğrayacaksın. Parçalayacaksın. Hepsini bir tamının dibine koyarsan gübrenin toksik etkisi olur. Çünkü gübrenin 3-5 ay  yatması, bekletilmesi lazımdır. Ancak bekletilmeyen bu gübreyi  5-10 taminin dibine gömersen toprak onu halleder ve kullanılabilir organik gübreye çevrilir. Çaylığı olmayanlar çaylığı olanlara götürüp birlikte gömebilirler. Veya bir meyve ağacının, üüm asmalarının dibine de dağıtıp gömerlerse hem faydalarını görebilir; hem de çevreyi bozmadan ve kokutmadan kurban atıklarını bu şekilde bertaraf edebilirler.