ÇEVRECİ, TÜKETİCİ, ARAŞTIRMACI
ORGANİK TARIM
TARIM BAKANI PROF DR VAHİT KİRİŞÇİ'YE ULAŞTIRDIĞIM DOSYA

İÇİNDEKİLER.

  1. DİLEKÇE
  2. TOPRAK ANALİZİ TALEBİ
  3. GÜBRE İTHALATINA ÇOK PARA GİDİYOR.
  4. GİDYA ORGANO MİNERAL, YERLİ VE MİLLİ GÜBRE
  5. STEVİA (ŞEKER OTU) YAPINCA RİZE’DE DE OLUYOR
  6. TOPRAĞA VERİLEN GÜBRENİN ÖNEMLİ BİR KISMI YABANİ OTLARA GİDİYOR. İSRAF OLUYOR.

 
 
 
 
   Murat Koç.
Tüketici, Çevreci, Araştırmacı

murat.koc1952@gmail.com
www.muratkoc53.com
 

 
 
 
 

 
TARIM BAKANIMA

 Sayın Bakanım.                                                                                                        Rize’li  Çay üreticisiyim. İlahiyyatçıyım. Türkiye’nin 2022 gelirleri toplamı (1,472 trilyon TL/14,7 dolar kuru=) 100 milyar dolardır.  Bu miktar, yüzölçümü Türkiye’den 19 kat daha az olmasına rağmen  Hollanda’nın, 2020 yılında sadece tarım ihracatı  olan  95,9 milyar avrodan azdır . Niçin böyle?  Çünkü Holanda  tarımını Allah’ın yarattığı tarım biliminin kurallarına göre yapmaktadır.

    Sadece  bu 100  milyar doların 1 yıl Türkiye’ye nasıl yettiğini de anlamak zor. Demek ki ekonomide başarılıyız.  Türkiye 2022 gelirinin  yüzde bir buçuğu kadar parayı (% 01,525=)  (2) 2021 yılında gübre ithalatında kullanmıştır. Bu para çok fazladır. Türkiye enerji (petrol,  doğalgaz, kaliteli kömür ve kimyasal gübre ihtiyacını) dışarıdan satın almasını anlarım. Çünkü bizde yok, bundan sonra da  olmayacağa benzemektedir. Fakat bir tarım ülkesi olan Türkiye’nin  gıda ihracatı, gıda ithalatının çok gerisinde kalmasını anlamak mümkün değildir.. Muhtemelen kullanılan gübrenin önemli bir kısmı toprak analizi yapılmadığı ve toprağın  PH  bilinmediğinden  ya işe yaramadı veya boşa gitmiştir.

      Örneğin Çay tarımının yapıldığı Doğu Karadeniz Bölgesinde tümüyle ezbere NPK kullanılıyor. Toprak analizi yapanı ne gördüm. Ne de duydum?  Ne iktidarın ne de Muhalefetin böyle bir projesi olduğunu duymadım. Kimsenin böyle bir derdi yok. TÜRK ÇİFTÇİSİSNİN TEŞVİĞE DEĞİL, BİLİMSEL REHPERLİĞE İHTİYACI VARDIR. yani  hazır balik vermek yerine, balık tutmasını öğretmek lazımdır.

   Hani  potasyum ihtiyacı Türkiye ‘de  % 09 idi ya? Bu demektir ki  %91 alana da gereksiz  potasyum   kullanıyoruz. Toprak analizi yapılsa  gübre ithalatında belki, 1/3 tasarruf edilecektir.  Düşünün ki, kan tahlilleri yapılmadan insanlara ilaç verilmesi ne kadar kötü ise, ezbere gübre verilmesinin de toprağa o kadar  kötülüğü vardır.  Çay bitkisinin PH’sinin kaç olduğunu kaç kişi biliyor?

    Eğer Türkiye sağlıkta Avrupa ve ABD’nin ilerisine geçmişse, bunun mimarı Prof Dr Recep Akdağ olduğu kesindir. Tarımın temeli toprağa uygun beslemeye dayanır. Tarım bakanlığının başına ilk defa bir bilim adamı geldi. Bilen var, yapan yok.  Toprak analizi Türkiye’de tarımı ihya ede ve o kadar zor değildir. Siz yaparsanız  ve bunun mimarı olarak siz anılacaksınız. Allah Rizası için TÜYKİYE’YE BU İYİLİLİĞİ LÜTFEN  yapar mısınız?  Yoksa diğer tarım bakanları nasıl unutulduysa siz de 1 ayda unutulup gidersiniz. Örneğin Ben hiç birini  hatırlamıyorum. Vakit nakittir. Yani süre kısa, yapılacak işler çoktur.

 YAHU ÇAYKURDAN MAAŞ ALAN BELKİ 200 TANE ZİRAAT MÜHENDİSi VAR. KENDİ ALANINDA  ÇALIŞANI YOK. BUNLARIN KENDİ ALANLARINDA ÇALIŞTIRILMALARI  İÇİN İLLA DA ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ Mİ GEREKİYOR? Kesilen çaylıkların alanını benim rahmetli babam da ölçebilirdi. Ziraat mühendissi bu işle uğraştırılmamalı. Hocam şu ülkeye,  faydanız olsun inşallah.

 Tarım alanları inşaatlaşıyor.  Bu sene gübre Yurtdışında karaborsa oldu.Türkiye Rusya’dan almayı çok seviyor. Bu yıl sıvıyağa kotaya  ayçiçeği tohumu ihracına yasak koydu. Gıda da karaborsa  olabilir.
 
 Evet. Devlet Tarıma karışmak istemiyor. Ben bir araştırmacı olarak ilimdeki il ve İlçe müdürlüklerinizin bir etkinliğini görmedim. Onlar da bu etkinsizlikten belki rahatsızlık yaşıyorlar. Savaşı kazanan  da, kaybettiren de komutandır. Ak partinin en başarısız olduğu alan, tarımdır. Devletin tarıma karışmadığı, organize etmediği hususunda  Türk Halkında ittifak vardır. Karışmayacaksa, Rusya’dan mı birisi gelip Türk Tarımını yönetecek?

   Lisenin bahçesinde meyve ağaçlarının bakımı, beslenmesi, budanması, ilaçlanmasına ben bakardım. En yaramaz öğrencilerin çiçekçilik ve tarımdan çok zevk aldıklarını gördüm. Üretmekten hoşlanıyorlar. Fakat okullardan tarım dersinin neden kaldırıldığını bana kimse anlatamaz.Yeniler tarıma yabancıdır.  UMARIM Kİ BİZ YAŞLILAR GİDİNCE, TARIM DEVAM EDER.

    Toprak analizi yapma karşılığı teşvik verilebilir. .  Sadece bu toprak analizi olayını hallederseniz. Tarihe geçersiniz. 
    1 Sayfayı aşmayacağım.  “OKUNMUŞTUR” diye yanıtlarsanız pek sevinirim.  ALLAH RIZASI İÇİN BU TOPRAK ANALİZİ İŞİNİ Çözmenizi bekliyoruz. 22.02.2022   Murat Koç 


(1) (Kaynak: file:///C:/Users/Dell/Desktop/İyı%20 Tarımda%20Hollanda)
(2)  Aşağıdaki Tüik  Verileri


TOPRAK ANALİZİ
(Hocam bunları anlatılınca her kes kabul ediyor. Siz kaynaksınız, doğru bilgi sizde 1000 kat fazlasıyla vardır. Size Yazmaktan  haya etmiyor da değilim. Fakat yapan yok.Türküde geçiyor: “Hep sözlerin yalandır. Sev de beni inandır”. İlgili yasanın çıktığı 2006 dan beri tarım arazileri 28 den 23 milyon hektara düştü (prof dr İlkay Dellal  Ankara Ziraat Fak/ independet 26.02.2021). Nufus artıyor, ekilecek alan azalıyor.22. Yüzyılda ekilecek alan kalmayacak). 
 Toprak analizi PH’Yİ ORTAYA ÇIKARIR, YARAYIŞLIĞI ARTIRIR.
  GÜBREDE İSRAFI ÖNLER. İTHALATI AZALTIR. EZBERE AVRUPA GÜBRESİ (NPK) TOPRAĞIMIZI SUYUMUZU HAVAMIZI DA ZEHİRLEDİ.
DERELERDE BALIK, ÇAYLIKLARDA YILAN VE SOLUCAN KALMADI. BİRAZ ÜZÜM İNCİR  VE DUT DIŞINDA MEYVE OLMUYOR. 200 YILLIKARMUT AĞACI İSYAN ETTİ:
Aşağıda iki taraftaki armutlar aynıdırlar.Önce sağlam taraflarından sonra çürük taraflarından görüntüledim.Armutların bir tarafı sağlam, diğer tarafı çürüdü.yiyemedik. http://www.muratkoc53.com/site/o/95614/2020/08/906075110498ceda932d92e8783b73eb.jpg?1825244    http://www.muratkoc53.com/site/o/95614/2020/08/6c66782a91677971938dda1793b7ec59.jpg?1825242
Organik tarım Yapılan Rize/Çayeli Senoz’ da her şey düzeldi.
TOPRAKLARIMIZ ÖLÜYOR. ÇÜNKÜ BU ÖLÇÜSÜZ GÜBREYE DAYANAMIYOR.
GÜBREDE DEVLET HİÇ BİR ŞEY YAPMIYOR: (Yapılacak ankette görev alırım)
RİZE’ DE ZİRAAT FAKÜLTESİ VAR. “ÇAY”  VEYA “TOPRAK BİLİMİ” YOK.  DOĞRU MUDUR?
FAZLA OLARAK YURT DIŞINA ÇOK PARA ÖDÜYORUZ:
     Yıllara Göre Türkiye’nin Gübre İthalatı (Bizzat gittim. E postama attırdım). (Gübre ihracatı düşülmüştür.)

Yılı Milyon Ton Milyar Dolar Açıklama
2018               3.402         0,964  
2019               3.658         1.031  
2020               3.067         0,828  
2021               3.655         1.525 2022 yılı Bütçe Gelirinin %1,525’i.
2022               0,342         0,226 2022 yılı 31 aralığa kadar sürecek

  Kaynak: Tüik (https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=rm&ogbl#inbox?projector=1)    
TOPRAK ANALİZİ BÜTÜN BU SORUNLARA AZ-ÇOK ÇARE OLABİLİR.          Murat Koç Tüketici, çevreci murat.koc1952@gmail.com  www.muratkoc53.com
 
ORGANİK TARIM GİDYA
SAYGI DEĞER HOCAM. TÜRK TARIMINDA REFORM ŞART. Bu reformu da sizin gibi bilen insanlar yapabilir.
 Bir çay üreticisi olarak benim size ulaşmamın 2 nedeni vardır:

  1. Toprak Analizi
  2. Gidya: Prof Dr Kürşat Korkmaz Kadir Saltalı. Bu bilim insanlarından niçin sorul muyor? Bu kişilerin söylediklerinin olmazı nedir? Hocalarımızın söylediği yanlış mı:

https://www.youtube.com/watch?v=g_g58TFuens  https://www.youtube.com/watch?v=xnf-zJElqVQ
         Elbistan Ak parti İlçe  başkanı Ahmet Tıraş’tan  (0544 288 41 51) bana söylediğine göre Elbistan da  Gidyanın tonu  37 TL + KDV  dir. Yani 45/50 liraya arabanın üstünde bil” dedi bana  Öğütülmuş hali 300 TL. Eski Tarım bakan yardımcınızla görüşerek bunun fabrikasını kurmak istediklerini söylemişti.  Rize’de Avrupa gübresinin tonu 9.000 TL. Devletin %30 katkısıyla 12.000 lirayı geçiyor. GİDYA varken bütçemin % 1,5 undan fazlasını dışarıya vermezsek olmaz mı?  Bu 2 hocamız ömrünü bu işte geçirmiş.  BUNLARDAN NİÇİN YARARLANILMIYOR  DA YURT DIŞINA BU KADAR ÇOK PARA ÖDÜYORUZ? BU PROJENİN OLMAZI NEDİR?
    Gidya tahmin ediyorum ki, öğütülmezden kullanılamaz. Fabrika maliyeti çok yükseltir. aşağıdaki karıştırıcıya alttan bir kapı açılırsa; gidya makro ve mikro besinlerle 15 dakika karıştırılırsa alt kapıdan doldur çuvala.

Türkiye elektrik ihtiyacının % 25’ni linyitten üretmek zorunda. Linyit yataklarımız Kıyamete kadar yeter. Türkiye toryum zenginidir. Bildiğiniz gibi, toryumun nükleer enerjide kullanılabilmesi için toryumunki, uranyum gibi, 233 olması lazımdır. Toryumunki 232 dir. Bu sorun 15 -20 yıl içinde çözümleneceği tahmin ediliyor. Türkiye ilerde linyitten enerjiye ihtiyaç olmaz.
Nucléaire : Emmanuel Macron mise sur 6 à 14 EPR pour relancer le nucléaire  nükleer santral Termik santral maddesi teklif metninden çıkarılacak Kemerköy Termik Santrali nerede? Türkiye'de kaç tane termik santral var?  Türkiye'de nerelerde termik santral v | Gündem Haberleri Makina Mühendisleri Odası’ndan yetkililere termik santral soruları 
     Bunu konuşuyor.                           Nükleer                Termik               Termik               Termik
 Fransada Makron eski nükleer rektörlerin ömrünü 10 yıl uzatacak ve 6-14 tane yeni Nükleer tesis yapacaktır. Kaynak: https://www-actu--environnement-com.translate.goog/ae/news/nucleaire-macron-relance-EPR-39086.php4?_x_tr_sl=fr&_x_tr_tl=tr&_x_tr_hl=tr&_x_tr_pto=sc
Kömür tesislerin bacasından zehirli hava,  nükleerin bacasından su buharı.


SİTEVİA  (ŞEKERLİ OT)
BAHÇENDE BALKONUNDA KIŞIN VAZOLARDA MUTFA
KENDİ ORGANİK ŞEKERİNİ KEND  EVİNDE  ÜRET. SIFIR ZARAR
Çaykurdan sordum? Stevia niçin Yapılmıyor? “Olmuyor” dediler. Halbuki ben internetten aldığım fideleri diktim 2 defa kestiğim halde göğüslerime kadar çıktılar:
KİM DEMİŞ Kİ RİZE’DE OLMUYOR MUŞ?.
AŞAĞIDAKİLERİ KÖYDE BEN ÜRETTİM. OLDU 

AYKURDAN ALDIĞIM FİDELER GELİŞMEDİ. İNTERNETTEN ALDIKLARIM YUKARIDA
MUCİZE  BİTKİ:
Arsız bitki. Kalorisi, kilosu yok. Hem organik hem de Toz Şekerden 300 kat daha şekerli. Şeker hastalarına serbst. Tansiyonu da düşürdüğü için hiper tansiyona iyi gelir. Faakat hipo tansiyonlulara contrindikedir. Ancak yaygın olan hipertansiyondur. Ayrıca tatlandırıcı olarak çukulota ve bazı ürünlerde yaygın kullanımı vardır.
Adıyaman üniversitesi rektörlüğüne prof. dr. mehmet turgut atandı -  Adıyaman Haberleri                                   http://www.muratkoc53.com/site/o/95614/2020/03/cbe602a6ca440d23864ab99a6656adf1.jpg?1738542
Prof Dr Mehmet Turgut  Adıyaman Ün Rektörü                        şeker pancarı AUT  Şeker otu i
     Dahiliye ve Çocuk Hastalıları Hocası
 
 Konuyla ilgili olarak Prof Dr Dilek boyacıoğlu’nun yazısı, Prof Osman Kola, Prof Adnan Saracoğlu ve sayın rektörün videoları aşağıdaki adreste vardır. Kopyala yapıştır tıkla izle:
http://www.muratkoc53.com/oncelikli-konular/kendin-sekerini-kendin-uret-ve-beyaz-sekeri-evine-sokma
Mehmet Turgut Hoca videosunda kendisinin de diyabet hastası olduğunu, STVİA kullandığını,şekerden 300 kat daha şekerli olduğunu Adıyaman’da Stviayı tütüne alternatif olarak üretilmesini düşündüğünü söylemektedir.
TÜRKİYE’YE BİR STEVİA ŞEKER FABRİKASI LAZIMDIR.Çünkü:
  Özellikle Mersin, bursa İzmir çevrelerinde stevia yaygın olarak üretilmektedir. FakatTürkiye’de Stvia nın toz şekeri  yapılamıyor.   Stevia Toz Şekeri Almanya’dan  ithal edilmektedir. Türkiye’de üretilen Stevia şekerli otun yaprakları kurutulup, 20-50-80 gramlık poşetlerle piyasaya sunulup Kgramı 1000-1500 liraya getirilmekte ve tüketici soyulmaktadır:
Kuru yaprak veya toz haline getirilen kuru yapraklar ihlamur çayı gibi  demlenince , yapraklardaki şeker suya geçer.  Şeker şerbeti haline  dönüşen bu sıvı tatlıda, baklavada; çayda ve kahvede kullanılır. Ayrıca beyaz şeker (beyaz zehir) kullanmaya gerek kalmaz.
Stevia şeker otu  ihlamur çayı  gibi ilkel bir yöntem kullanılmak zorunda. Fabrikası kurulabilse Stevia şekerli otun aynen beyaz şekeri gibi,toz şekeri üretilecektir.
Bu amaçla Çaykur Eski Yönetiminin 16 MİLYON TL’ye yapılan  STEVİA ŞEKERLİ OT   FABRİKASI RİZE’DE ATIL VAZYETTE BEKLEMEKTEDİR. Ve tarım Bakanları, “Rize’de Olmuyor” diyerek yanıltılmaktadır. Netice Olarak:
TÜRKİYE’DE BÖYLE BİR FABRİKAYA İHTİYAÇ VARDIR. Bu şarttır. Ancak bu fabrika, ihtiyaç olan  başka bir İl veya İlçeye  taşınabilir.