ÇEVRECİ, TÜKETİCİ, ARAŞTIRMACI
ÖNCELİKLİ KONULAR
Boyalı Tereyağı

BOYALI    VE BOYASIZ  TEREYAĞI

SÜT İNEK AHIRLARI

 

TEREYAĞI İNCELEMESİ YAPARKEN ÇOK BÜYÜK BİR YAĞ FABRİKASININ  WEB SAYFASINDA:  “TEREYAĞINDA  YÜZDE BİR BUÇUK GIDA BOYASI  OLDUĞUNU GÖRÜNCE   FABRİKANIN GIDA MÜHENDİSİNİ ARADIM: 

“-Ben boyasız tereyağı yemek istiyorum. Nasıl olacak?” dedim. İlgili Gıda mühendisi: “Yağa boya katmasak, ürettiğimiz  yağ beğenilmiyor ve geri geliyor. Biz de bundan memnun değiliz ama, boyasız tereyağı kalitesiz yağ  olarak algılanıyor.Kattığımız gıda boyası tabii ki gıda tüzüğüne  uygundur. TALEP OLURSA ELBETTE BOYASIZ TEREYAĞI ÜRTİRİZ ” dedi.  

      Bunun üzerine ben Çayelinde ve rizede bazı yağcılardan boyasız tereyağı istedim. Boyasız tereyağı bulamadım. Köyden gelen yağlarda boya yok fakat 40 lira. Boyalı tereyağı 25 lira.  Pahalı geldiğinden alamadım.

Etrafımdaki kişilere ve daha çok kadınlara söyledim. Hepsi de boyalı tereyağını ilk defa benden duyduklarını fakat tercihlerinin elbetteki boyasız yağ dediler. Demek ki 1 Kgr tereyağı alınca 15 gr boyaya para veriyoruz. Ben şahsen tereyağının rengi ne olursa olsun 15 gr boya yiyeceğime 15 gr daha  tereyağı  yemeyi tercih ederim.   Muhtelif yerlerde  KONUŞTUĞUM kimseler boyalı tereyağı yediğini bilmiyor. Sizlerin de  kiloda 15 gr gıda boyası yiyeceğinizi  tahmin etmediğimden kendimi,  bu konuyu sizlerle paylaşmak zorunda kaldım.

      BEN DE GIDA BOYASININ SAĞLIĞIMIZA, GIDA  YÖNETMELİKLERİNE AYKIRI OLMADIĞINA İNANIYORUM. Kimse paniklemesin. Ama  kendim için gereksiz buluyorum. Kiloda 15 gr boya yiyeceğime 15 gr. Yağ yemeyi tercih ederim.

      Şimdi ortada böyle bir durum var. Peki ne yapalım? Ne düşünürsünüz?  Bana sorarsanız yağcımızdan boyasız yağ istersek, onlar da yağ fabrikalarından –örneğin  Kebir Sütten- boyasız yağ talep edeceklerdir.  Yaşar Hocamız vardır. Bir hadisi şerifi çok tekrar ederdi: “Nasıl iseniz öyle idare edilirsiniz”. Yani kabahatı başkasında değil kendimizde aramalıyız. Çünkü  Süt ve yağ fabrikası, “Ürettiğimiz yağın geri gelmeyeceğinden emin olursak biz de yağa boya katmayız” diyor.     
                                                                                                                                                                                                                                        Bu ne yahu!  İyi tereyağı, illa da kadının sarı saçının  renginde mi olmalı?  Ne yapmamız gerektiğini sizlere soruyorum. Boya ile kandırılmaya razı isek devam edelim. Razı olmayanlar gereğini  yapar diye düşünürüm. Hepinize selam sevgi ve saygılarımla.
  
 TERE YAĞINA ŞEKER DE KATILIYOR

Metro'da tereyağlarına baktığımda  bazılarına  % 01 oranında  -yani 1 kilo'da 8-10 gr-  şeker katıldığı yazılmaktadır. Mesela KEBİR YAĞ' yediğimde bir şeker tadı  seziyordum. Ama firma bunu paket yağın üzerinde koymuş. Ben olsam şekerli ve şekersiz diye ayırırdım. Benim gibi şeker kullanmayanlar şekersizini alıp 10 gr şeker yerine 10 gr daaha çok yağ satın almış olurdum.

 

ÖNEMLİ BİR NOKTA: Gıda Tarım Bakanlığından katkılı veya sana ile karışık yağı nerede nasıl ayırdedeceğimizi sormuştum. Gıda yönetmeliğine göre ürünün içinde bulunan katkı maddelerinin, ürünün üstündeki yazıda gösterilme  zorunluluğu vardır. Dolayısıyla yağın içi ve üzerindeki birbirini tutmadığında üreten firma suç işlemiş olur.
Mesela kendisiyle görüştükten sonra, yağın üzerinde %  1,5  gıda boyası kattığını kaldıran ve daha yazmayan süt ve yağ fabrikası şikayet halinde ceza alacaktır.



PERVİN TEREYAĞI

Bahçivan Gidanın ürettiği ve Bim'de satılan bu tereyağını, Bahçivan Gıdanın Gıda Mühendisi Ülkü hanımla konuştum. Gıda boyası denilen ktkı  maddesinin havuçtan yapıldığını;  guda boyası katılmayan yağ sana yağına benzediğinden alıcı tarafından alınmadığını söyledi. Bu nedenle kendilerinin de gıda boyası kattıklarını; fakat BİM BOYALI TEREYAĞI İSTEMEDİĞİNDEN, BİMDEN SATILAN PERVİN TEREYAĞINDA GIDA BOYASI BULUNMADIĞINI SÖYLEDİ.

Demekki Bimdeki tereyağında boya bulunmamaktadır.


TEREYAĞI KÜLTÜRÜ: Pervin tereyağının ambalajında tereyağı  kültürü yazılmıştır. Bunun da katkı maddesi değil, yağa tad ve özelliğini veren mikroorganizma (faydalı mikroplar) dan ibaretti.