ÇEVRECİ, TÜKETİCİ, ARAŞTIRMACI
ORGANİK TARIM
Armutta, Domates ve Salatada Eski Tat Kalmadı

DURUM TESPİTİ::

Armut Zamanındayız. Herkesin kapısında arazisinde veya çaylıklarında bir veya bir kaç armut vardır. Özellikle bizim araboğulları mahallesinde dolu armut ağacı vardır. Çoğu meyva doluyor. Fakat armutlar oluyor, yenilecek hale geliyor. kimse alıp yemediği için çürüyüp altına dökülüyorlar. Soruyorum  arazi sahiplerine:

-Bu armutu besliyorsunuz büyütüyorsunuz. Güneşi kestiğinden çayda verimi düşürüyor. Niçin yemiyorsunuz" dediğimde. Hemen hemen hepsi:

-Eski tat yok.

-Kesin bunları barı.

-Belki ilerde düzelirler.  Meyve ağaçları dede/baba yadigarıdır. Hatıraya ihanet günaht
ır".







ARTIK KARA YEMİŞLER OLMAMAĞA BAŞLADI

 HATALI DİNİ YAKLAŞIM:

"İnsanlar yoldan çıktı. Allah'ın emrinden uzaklaştı. Allah da rızkı kesti. Biz buna layıkız".

Allah Kuran'da:     "لَٓا اُض۪يعُ عَمَلَ عَامِلٍ مِنْكُمْ:  Sizden çalışan hiç bir çalışanın  emeğinin karşılığını zayı etmeyeceğim  (boşa çıkarmayacağım) Ali İmran 195" diye garanti veriyor. Diğer bir ayette de: " Başınıza her ne musibet (felaket, kötülük, zarar) gelirse, kendi yaptıklarınız yüzündendir. Şuara /30" denmektedir. Kendi kabahatımızı kabul edeceğimize kusuru kaderimizdi" diye Yüce Yarataaana fatura etme yolunu seçiyoruz. Yanlışımızı kabul etmeliyiz. Allah her şeyi bir sebebe bağladı.

Kapımızdaki bu armut ağacı belki 150-200 yaşında. Her yıl 3-5 ton armut verir. Ayapi dediğimiz pekmez armutu olup 3-5  yıldan beri malesef tat diye bir şey kalmadı. 3-5 gün önce çıktım. Değen armutların yarısı değmiş yarısı çürük. Böylece armu ağacı tepkisini koyuyor ve imdat diyor.

AYNI ARMUTLARIN BİR TARAFI SAĞLAM, BİR TARAFI ÇÜRÜK

 

Bunu da il defa bu sene gördüm. 
Aldığım Armutların Sağlam Tarafı
Aynı Armutların Çürük Tarafı


İLK SENE VEREN CEVİZLER DAHA SONRA VERMEMEYE BAŞLADILAR:
İlk sene  güzel ürün alındı. Ondan sonra verim seneden seneye azaldı.

Çok güzel ağustos erikleri artık vermez oldular.
ARTIK ORGANİK TARIM GELSİN.

Bilindiği üzere İlimizin Hemşin ve Senoz yörelerinde  tam bilmiyorum her halde 7-8 yıl önce organik tarıma geçildi. O sıralarda verim düştü diye çoğu üretici şikayetçi idi. zarar ettiklerini söylediler. Ama bugün her şeyin düzeldiğini söylüyorlar. Dün  Çayeli'nde senozlu bir esnafla konuştum. Bugün senoz yöresinden bir muhtarla konuştum. Şöyle diyor:

" Çayda, sebze ve meyvada, hepsinde düzelme oldu. Arıcılıkta da düzelme oldu. Çaylığına bakan üretici çayda eski verimi alır. Topraklarımız düzeldi. 
Avrupa bize avrupa gübresini verdi. Kendisi kullanmadı. Biz para için sağlığımızı sattık. Bugüne kadar araziye hep zehir attık. Kendimizi zehirledik. Bütün kanser hep ondan oluyor. Organik gübre çay çöpü kullandık. pek verim olmadı. Şimdi hiç gübre kullanmadan da  çay ve her şey artık  oluyor".

İŞTE BU.