ÇEVRECİ, TÜKETİCİ, ARAŞTIRMACI
ORGANİK TARIM
RİZE'DE TOPRAK ANALİZİ NERELERDE YAPILMAKTADIR:

RİZE'DE TOPRAK ANALİZİ NERELERDE YAPILMAKATADIR:

   Bitki Nedir: Yerden biten ot, odun, çay, 200 yıllık çam ve gürgen ağaçları tarım biliminde BİTKİ başlığında incelenir. İnsan doktoru gibi, hayvan doktoru veteriner ve ziraat mühendisi de toprak analizi yapar, yazdiği reçete ile gübre önerisinde bulunur. O nedenle  ziraat mühendislerine BİTKİ DOKTORU da denilmektedir.

a)   Rize’de toprak analizi Pazar İlçesinnde yapılıp yaklaşık 3 hafta sonra sonuçlar Whatşap veya internetten gönderiliyor. Fakat azota bakilamamsı önemli bir eksiklik. Bildiğiniz gibi   100 kilo NPK gübrenin 60 kilosu hiç bir şeye yaramaz. Kalan 40 kilonun 25 kilo azot, 10 kiloo fosfor. 5 kilo potasyumdur. Eğer azota bakılamıyorsa, o tahlil makinesini at pencereden aşağıya.

b)   RİZE Çay Ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde 700 liraya yapılıyor. Ayrıca At Meydanı mahallesine çıkmak lazım ki, imse gitmez. Ben omşulara rica ediyorum ki: "
SİZDEN PARA VE MAASRAF ALMAYACAĞIM. TOPRAĞI DA BEN ALACAĞIM". kimse demiyor ki, tamam.

c)   Çayeli Büyük köy yolu üzerinde  bulunan ÇAYMER’ de ( 0464 549 2008) kuru çayın tahlili yapılıyor.  Gelişmiş bir toprak analizi         Laboratuarı var.  Sadece laborantı eksik. Rize Ziraat fakültesine bağlı olması güzel.  Demek ki Dertlisi yok ki bir ziraat           mühendisi bulunmamış. Yazık bu yatırıma
d)   Trabzon Belediyesi laboratuarı. 155 lira alıp 30 gün içinde sonuçlar gönderiliyor.

           HURDA BİR ARAABAYLA HEDEFE ULAŞILAMAZ.
         Hurda arabayla bir yere ulaşmak zordur. Direksiyonunda boşluk vardır. Yağ ve yakıt gideri fazladır. Zamanında istediğin yere ulaşamazsın.  Bazı toprak laboratuarları bu hurda araabalara benzer.
     Bu ilkel ve hantal laboratuarlarla sonuç alınmaz. Tarımın beşiği Hollanda malı ve modern cihazla bitki doktoru (ziraat mühendisi) çaylıktan toprağı kendisi alıyor. 5 dakikada tahlilini yapıp sonuçlarını ve gübre reçetesini ve önerilerini  çaylık sahibinin telefonuna atıyor.  Her şey  5 dakikada bitiyor. İzmir Tire İlçe Tarım müdürünü ağzından dinle(3). İlave bir yazılımla sığırın yediklerinin de analizini yapar. Veterinerin yazdığı reçete haayvan sahibinin telefonunda görünür:


Aşağıdaki videoda İzmir Tire İlçesi Tarım ve  Hayvancılık Müdürünü izlemek 37 dakika zamanınızı alacak:

ÇİTÇİNİN AYAĞINA GİDEN LABORATUAR

https://www.youtube.com/watch?v=Yfe08m35DgQ

ŞU VİDEODA DAHA ÇOK GÖRÜNÜYOR  GİBİ
Anladığım kadarıyla 2 ziraat mühendisi köye gidiyor. Yapacağı işi halka anlatıyorlar. yaptığı toprak analizini 4 kez tekrar ediyor. Sonuçlar ve ziraat mühendislerinin gübre reçeteleriı köylünün cep telefonuna otomatik olarak iletiliyor.

 

https://www.youtube.com/watch?v=3JYtmpqT6I8

MURAT KOÇ'UN MENFAATI:  Murat Koç'un 2 yıl öncesine kadar eşi ve çocukları dahil evi bile yoktu. Murat Koç tarımda verimliliği artırmak için yeni bir teknoojinin reklamına aaracı oluyor.  Kötü sistemlerle, hurda bir arabayla sonuca gidilmez.  İnternette rastladım. Kimseyle görüşmem olmamıştır.
 
Daha gelişmişi varsa ben ondan yana olurum
.